Elevii, școala și Internetul

„Orice metodă pedagogică rezultă din întâlnirea mai multor factori şi, din acest punct de vedere, educaţia va rămâne mereu o artă: arta de a adapta, la o situaţie precisă, indicaţiile generale date de cărţile de metodologie”, spunea Gaston Mialaret.

Pentru mulți profesori a fi în căutarea metodelor noi cu implicarea resurselor digitale, care să corespundă nevoilor și particularităților grupului de elevi, este o adevărată provocare. Competența digitală este una dintre acele competențe pe care instituțiile de învățământ le au incluse în programele și planurile de realizare a procesului educativ.

Astfel, vorbind despre școală și Internet, conform studiilor de specialitate, instituția de învățământ trebuie să ghideze copiii pentru a face față fluxului de informații, provocărilor Internetului și riscurilor la care sunt supuși, fiind utilizatori ai site-urilor sau portalurilor informaționale, rețelelor de socializare, resurselor cu filme, secvențe video sau jocuri. Iată de ce ajungem să vorbim despre Inteligența Online, pe care orice copil trebuie să o dezvolte, în special cu ajutorul și susținerea părinților, educatorilor și profesorilor.

Riscurile în mediul online încep de la prima întâlnire a copilului cu tableta, computerul sau telefonul mobil. Căutând un filmuleț sau o informație, copilul poate accesa ușor un conținut ilegal sau dăunător. De aceea este foarte important ca în școală orice elev să fie informat despre cum click-ul îl poate aduce în situații foarte neplăcute sau chiar periculoase.

Sunt binevenite lecțiile tematice despre siguranța online care au scopul principal de a ajuta elevii să identifice anumite riscuri, să gestioneze situații neplăcute și să ceară ajutor de la persoane care i-ar putea ajuta fără a-i judeca sau învinovăți.
În orice școală, profesorii pot:

  • Informa: informația oferită corect din punct de vedere metodologic va fi primită de elevi cu încredere
  • Asculta: elevii doresc să fie ascultați când se ciocnesc de o problemă, fie ea în viața reală, fie în cea virtuală.
  • Încuraja: copiii doresc să fie siguri că atunci când li se va întâmpla ceva, ei nu vor fi judecați sau criticați ci încurajați și sprijiniți de profesori.
  • Ajuta: copiii au nevoie de ajutor, iar interesele să le fie protejate;
  • Repeta: despre pericole și ajutor în aceste situații, elevilor trebuie să li se repete mai des. Siguranța online este ceea de ce au nevoie copiii zilnic.

În educaţie elementul cheie îl reprezintă elevul care trebuie să realizeze o serie de procese pentru a putea cunoaşte şi utiliza practic informaţiile însuşite fie din surse tradiționale, fie din surse moderne. De asemenea, nici profesorul nu mai este cel care ţine o prelegere în faţa elevilor, ci e mediator şi îndrumător în activitatea de învăţare pe care aceştia o parcurg. Predarea a devenit o imbinare a unor metode activ – participative care solicită interesul, creativitatea, imaginaţia, implicarea şi participarea elevului, în scopul însuşirii cunoştinţelor, cât și aplicarea acestora.

Autor: Prof. înv. primar Smaranda Maricela Cazacu, Școala Gimnazială Nr. 25 – Galați

Articol publicat în Revista Școala Românească, nr. 120, noiembrie 2020