În ultimul timp suntem asaltați din toate părțile de îndemnul de a folosi mai mult la clasă resurse digitale. Acestea prezintă numeroase avantaje față de stilul clasic de predare, așa cum știm cu toții dar fiecare dascăl ce se hotărăște să adopte acest stil de predare se lovește de un mare incovenient. Astfel chiar dacă foarte multă lume încurajează folosirea resurselor digitale nu toată lumea știe exact care sunt aceste resurse și mai mai ales unde se găsesc ori cum pot fi ele folosite la clasă. Astfel „resursele digitale” atât de trâmbițate de toată lumea se lovesc de incapacitatea de a localiza și a folosi chiar și la un nivel restrâns un mare potențial. În continuare voi încerca să extrag din marea de posibilități câteva oportunități ce pot fi folosite cu succes la clasă și care pot aduce un nou suflu în poate de altfel o predare prăfuită și monotonă.
Youtube: Chiar dacă este o platformă cunoscută de absolut toată lumea, nu este privită ca o resursă viabilă pentru a obține material didactic. Lucru complet greșit, pe acestă platformă găsim filmulețe postate de colegi ce își țin lecțiile online. Dar acesta este doar începutul deaorece tot pe acestă platformă găsim filmulețe educaționale de la diferite edituri, școli private etc. Pentru a înlesni căutarea pe acestă platformă voi menționa doar câteva nume urmând ca fiecare să descopere și alte pagini de youtube ce oferă conținut asemănător (invață.org; Editura EDU; Lecții matematică; ACCED; Examenul tău). Am menționat aceste nume nu din cauză că aș dori promovarea unor canale în defavoarea altora ci din cauză că de obicei sfaturile date la orice nivel sunt vagi și ambigue lăsând un dascăl mai puțin obișnuit cu canalele digitale în fața unei căutări ce de obicei nu are loc niciodată.
Tot pe acestă platformă se pot găsi nenumărate filmulețe educative ce pot fi folosite cu succes la orele de Educație Civică sau Dezvoltare Personală. Aceste tratează subiecte precum: Să nu judeci până nu cunoști întreg contextul, gestionarea sentimentelor, e ok să fi diferit, etc. Am să menționez câteva pagini unde se găsesc astfel de filmulețe: GGMeetup, The Old Branch,Copilași Drăgălași.
Pentru orele de Abilități practice se găsesc foarte multe canale pline cu tutoriale de desen atât pentru începători cât și pentru avansați: RapidFireArt; Art For Kids Hub; DrawinGeek; Super Easy Drawings.
Mai sunt foarte multe resurse pe care vă las totuși să le descoperiți singuri.
Autor: prof. Gabriel Leonard Sîrbu
Articol publicat în Revista Școala Românească, nr. 120, noiembrie 2020