Dragi colegi,
Urmează o perioadă delicată pentru România, însă starea de urgență instituită și toate măsurile corelate cu ea sunt luate tocmai pentru a veni în ajutorul populației și pentru a limita efectele pandemiei. Da, este o situație excepțională, cu care nu ne-am mai confruntat până acum, dar ea nu este „un capăt de linie”! Este nevoie să fim solidari și să găsim soluții pentru a o depăși și pentru a ne reîntoarce la starea de normalitate.
Avem nevoie să găsim, în fiecare dintre noi, resursele de responsabilitate și de echilibru absolut necesare pentru a parcurge această perioadă. Trebuie să facem asta pentru copiii noștri, pentru familiile noastre, pentru elevii noștri, pentru cei care depind de noi. Fiecare trebuie să găsim o formă de a contribui la efortul de combatere a pandemiei, cu mijloacele pe care le avem la dispoziție. Personalul medical este în prima linie. Companiile care produc bunuri alimentare și medicale funcționează la foc continuu. La fel și noi, cei din învățământ: această pandemie ne obligă să ne reinventăm, să punem de-o parte tot ceea ce știm și să venim cu noi metode de lucru. Întreruperea activității în școli nu înseamnă că am intrat într-o „vacanță forțată”. Să încercăm să ne folosim de noile tehnologii și să introducem elevii într-un program de lucru care să-i țină conectați la activitatea școlară.
Săptămâna trecută am fost aproape în fiecare zi în Ministerul Educației pentru a discuta soluții în această situație de urgență. Vă înțeleg starea de panică deoarece și eu, ca și dumneavoastră, sunt bombardat din toate părțile cu informații – foarte multe dintre ele neverificate și neadevărate. Din acest motiv, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ a transmis organizațiilor afiliate doar informațiile oficiale, pentru a nu contribui și noi la adâncirea stării de panică.
Vă rog să fiți calmi, să încercați să țineți aproape de colegii și de elevii dumneavoastră. Ne-am asumat să respectăm regulile de autoizolare la domiciliu, dar asta nu înseamnă că ne rupem de realitatea comunității în care trăim. Prin munca noastră trebuie să arătăm că ne pasă, că rămânem lucizi, că facem diferența între informațiile reale și fake-news-uri, că nu ne „contaminăm“ de avalanșa de breaking news-uri. Trebuie să căutăm împreună soluții pentru ca această perioadă tulbure să nu ne afecteze și mai mult decât este necesar. Pericolul reprezentat de COVID – 19 trebuie să ne unească și să ne facă mai conștienți. Ne confruntăm cu un nou virus agresiv, care necesită măsuri urgente și excepționale, dar în ultimă instanță este doar o boală contagioasă la care medicina va trebui să găsească soluții de combatere, la fel cum a găsit, de-a lungul timpului, și la alte boli.
Nu în ultimul rând, îi rog pe directorii unităților de învățământ să țină cont de mesajele oficiale ale Ministerului Educației și ale celorlalte autorități cu atribuții în gestionarea crizei și să nu cheme angajații la serviciu, decât dacă este absolută nevoie.Fiți calmi! Fiți responsabili! Fiți încrezători!
Și, nu uitați motto-ul FSE „SPIRU HARET“: „UNIȚI SUNTEM PUTERNICI!”
Cu drag,
Marius Ovidiu NISTOR