Istoric

În urmă cu trei decenii, în baza normelor metodologice elaborate de noul guvern democratic, sindicatul de dinainte de 1990 a început un drum nou, sub forma unei organizații care avea să devină un partener social serios, garant al respectării și al îmbunătățirii cadrului legal, pe baza căruia personalul din învățământ își desfășoară activitatea.

În cei 30 de ani, Sindicatul Învățământului Preuniversitar Galați s-a implicat activ în garantarea respectării legilor, în apărarea drepturilor prevăzute de ele, inclusiv în instanță. Activitatea sindicatelor a constat atât în negocieri de contracte colective de muncă, negocieri în elaborarea legilor, metodologiilor, dar și în acțiuni de protest atunci când legile erau încălcate sau se pregătea elaborarea unor legi care îngrădeau libertatea.

Am presat factorii de decizie cu mii de petiții, memorii și scrisori deschise, am organizat sute de pichetări, atât pe plan local, cât și pe plan național, ca să nu mai vorbim de marșurile și grevele organizate, și care, de cele mai multe ori, au dus la rezolvarea problemelor cu care se confruntau oamenii din educație.

Sindicatul Învățământului Preuniversitar, membru al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a fost și va fi întotdeauna un susținător al performanței întrucât doar prin performanță se poate progresa, atât ca imagine a sistemului de educație în societate, cât și în negocierea drepturilor vizând resursa umană. De aceea, Sindicatul Învățământului Preuniversitar Galați a cerut, ori de câte ori a avut ocazia unor negocieri cu Ministerul Educației Naționale, investiții în infrastructura din învățământ și pentru o reformă reală a sistemului de educație din România.

Sindicatul Învățământului Preuniversitar Galaţi promite să rămână consecvent princiipilor sale, să militeze permanent pentru creşterea calităţii vieţii şi a condiţiilor de muncă pentru personalul din învăţământ şi pentru creşterea calităţii sistemului educaţional.