UPDATE – FSE „SPIRU HARET“ și FSLI solicită Ministerului Educației să NU oblige unitățile de învățământ să programeze cadrele didactice în concediu forțat pe perioada vacanțelor

UPDATE 2 aprilie 2021

Ministerul Educației a transmis astăzi o adresă celor două federații, FSE „Spiru Haret” și FSLI, ca răspuns la solicitarea comună din 1 aprilie. Iată, mai jos, adresa integrală:

Potrivit adresei transmise astăzi de cele două federații, modul în care a procedat Ministerul Educației este incorect.

„În primul rând, o asemenea circulară trebuia discutată cu partenerii de dialog social, în condițiile în care privește relațiile de muncă ale salariaților din învățământ. Aceasta cu atât mai mult cu cât, în ședința Comisiei de Dialog Social din data de 25 martie 2021, reprezentanții noștri au atras atenția asupra impactului prevederilor ordinului în cauză; am primit atunci asigurări că orice măsuri vor fi dispuse numai după consultarea reprezentanților federațiilor sindicale. Ori, în prezent, prin adresa mai sus menționată,  cadrele didactice află că „vor fi programate în concediu de odihnă”. Să înțelegem că, pentru Ministerul Educației, legislația în vigoare este facultativă și poate fi oricând încălcată?“, se arată în adresa înregistrată la Ministerul Educației.

Cele două federații solicită ministrului Educației să revină asupra adresei nr. 1970/DGIP/31.03.2021, modificând-o în acord cu legislația în vigoare, după consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate.

Adresa transmisă de cele două federații: