Profesorii, sufletul revitalizării educației

Internaționala Educației a ales pentru 5 octombrie (Ziua Mondială a Educației în România) tema „Profesorii, sufletul revitalizării educației“. Astfel, încearcă să aducă în prim plan rolul esențial al cadrului didactic în reconstrucția sistemelor de educație din întreaga lume. Pandemia, care pare să nu se mai oprească, a lovit poate cel mai dur în sistemul educațional din România, scoțând în evidență toate neajunsurile din învățământ. De la angajați demotivati de salariile mici și de lipsa de respect a politicienilor, la elevi și părinți derutați, cu toții am avut de suferit în ultimii doi ani. Unii vor spune că nicio țară din lume nu a fost pregătită, însă multe dintre statele europene au reușit, mai devreme sau mai târziu, să se adapteze, să formeze, să impună măsuri, să testeze masiv pentru a ține școlile deschise. Noi nu am reușit nici până acum. Acum, când situația a redevenit îngrijorătoare, când spitalele sunt din nou arhipline, guvernul vrea să mențină școlile deschise, ceea ce ne bucură. Și noi ne dorim acest lucru! Însă, trebuie să o facem responsabil și profesionist. Deocamdată avem parte doar de măsuri și dispoziții contradictorii.

Stimați politicieni,

Vă trimiteți copiii să studieze la licee și universități din străinătate sau îi înscrieți la școli europene/americane, însă noi, cei mulți, nu putem face asta. Nu avem puterea financiară să plătim taxe de mii de euro pentru studii. Voi, cei care ați ajuns în Parlament și în Guvern datorită voturilor noastre, ce faceți pentru noi? Vă lamentați în mass-media că sunt puține persoane vaccinate, dar știți că există o legătură strânsă între numărul de vaccinați și cel de licențiați? Investiți în educație, atât pentru generațiile actuale, cât și pentru cele care urmează!

Dragi colegi,

Sunteți și veți rămâne coloana vertebrală a acestei țări. În funcție de activitatea dumneavoastră profesională, România va evolua și se va dezvolta sau își va continua declinul actual. Noi vom lupta pentru condiții decente de muncă, pentru salarii pe măsura importanței activității pe care o desfășurați, pentru toate drepturile pe care le meritați. Iar dumneavoastră, din fața clasei, trebuie să continuați să le insuflați elevilor dorința de a învăța.

Numai împreună vom reuși! La mulți ani!