Întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanții sindicatelor

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut un dialog cu lideri ai centralelor și federațiilor sindicale din România, la care au participat miniștrii Educației, Sorin Cîmpeanu, Sănătății, Alexandru Rafila, Finanțelor, Adrian Câciu, și Muncii, Marius Budăi.

Discuțiile, care au avut loc în format hibrid, au vizat măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, condițiile de muncă și salarizarea.

În cadrul întâlnirii, participanții au analizat eficiența măsurilor de protejare a populației, menite să asigure continuitatea serviciilor publice, a derulării afacerilor și a funcționării sistemului educațional.

Printre temele analizate s-au numărat măsurile de prevenție, testarea populației, portul măștii, vaccinarea, asistența medicală ambulatorie, accesul la tratament, contextul economic, siguranța personalului medical și recuperarea celor afectați de COVID-19.

A fost evidențiată nevoia unei abordări coerente, sistemice și predictibile, care să includă dialogul cu partenerii sociali. Pentru protejarea populației față de formele grave de boală și de riscul pierderii vieții, vaccinarea a fost menționată ca fiind cea mai eficientă soluție recomandată de experți, limitând evoluția către o situație gravă și internarea în spital.

Pentru continuarea dialogului pe tema identificării celor mai potrivite măsuri de gestionare a situației generate de pandemie, dar și pentru soluționarea solicitărilor partenerilor sociali, vor fi organizate întâlniri periodice. În cadrul dialogului social cu reprezentanții angajaților din Sănătate, Educație, Ordine Publică și alte categorii de salariați din sistemul public, urmează să fie discutate și analizate revendicările salariale și condițiile de muncă.