Mesaj de sprijin din partea ETUCE (European Trade Union Committee for Education)

Dragi colegi,

Prin acest mesaj, ETUCE, reprezentând 11 milioane de profesori și angajati din educație din toată Europa, își exprimă solidaritatea și sprijinul pentru cei 175.000 de profesori și angajați din educație din peste 4000 de școli care astăzi au fost in greva de avertizare în România. Suntem ferm alături de voi!

În calitate de partener social educațional la nivel european, ETUCE sprijină FSLI și FSE „Spiru Haret” în cererile lor către Guvernul României de a:

– aloca 6% din PIB sectorului educațional.

– aplica Legea salarizarii 153/2017 adoptata in urma cu 4 ani si a majora salariile in sector cu 16,5%. 13 euro pe lună este scandalos!

– acorda sporuri pentru conditiile de munca prevazute in legea 153/2017.

– respecta obligațiile de plată pentru orele suplimentare atunci când este vorba de munca personalului didactic auxiliar și a personalului nedidactic.

– creea posturi pentru locuri de muncă auxiliare și nedidactice necesare școlilor astfel încât să-și desfășoare activitatea în cele mai bune condiții.

Pentru a susține în continuare calitatea serviciilor, a reține și a atrage cadrele didactice tinere, precum și pentru a contracara problemele grave care au agravat continuu condițiile de muncă ale cadrelor didactice și ale personalului din învățământ, solicităm Guvernului României să asculte cererile sindicatelor profesorilor.

2,28% din PIB pentru educație nu este suficient și nici nu arata respect pentru cei care au muncit din greu și au rezistat în timpul crizei COVID-19, în timp ce au fost expuși direct la CVOID-19 pentru a asigura continuarea furnizării de educație.

Împreună cu voi, cerem respect pentru lucrătorii din sectorul educațional și recunoaștere pentru profesia de profesor, al cărei rol crucial a fost subliniat în continuare în timpul crizei în curs.

Cu solidaritate,

Susan Flocken,

Director European