Sindicatele din Educație vor intra în grevă generală de luni, 22 mai. Potrivit rezultatelor referendumului făcut în rândul profesorilor din țară, peste 70% au votat pentru grevă generală. Cele trei mari federații din Educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală (FNS) „Alma Mater” au anunțat că cel mai indicat este ca elevii să stea acasă.
Potrivit lui Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, „din cei 70.000 de membri de sindicat, 73,23% s-au exprimat în favoarea declanșării grevei generale cu începere din 22 mai.
„Nu mai putem accepta tergiversarea adoptării unor decizii care să contribuie la rezolvarea problemelor și a nemulțumirilor colegilor noștri personal didactic de predare, didactic auxiliar și nedidactic”, a spus Marius Nistor.
Acesta a transmis un mesaj elevilor și părinților prin care le cere susținerea profesorilor în acțiunea de protest:
„Dragi părinți, vă cerem să ne înțelegeți că am apelat la această formă extremă de protest ca ultimă soluție pentru a-i determina pe acești guvernanți să nu ne mai ignore, să nu mai fie indiferenți și să nu mai amâne luarea unor decizii vitale, nu doar pentru noi și pentru sistemul de învățământ, ci și pentru viitorul copiilor dumneavoastră. Dragi elevi, să nu vă speriați de declanșarea acestei forme de protest. Este o acțiune îndreptățită a noastră, o acțiune de protest care vizează până la urmă o finanțare corespunzătoare a sistemului educațional și asigurarea unui viitor pentru voi aici în țară, poate pentru posibila reîntoarcere a celor care au plecat din această țară”, a spus Nistor.
„Dacă sunteți nemulțumiți, dacă v-ați săturat să fiți umiliți, protestați, alegeți să vă exprimați clar punctul de vedere. Fiți adevăratele modele pentru copiii noștri, pentru elevii dvs. Să le arătăm că în viață trebuie să se bată pentru respectarea drepturilor lor”, a completat Nistor.
Revendicările sindicatelor din educație:
- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.