Proiectul național „GRĂDINA DE RELAXARE, LINIȘTIRE ȘI ÎNVĂȚARE”

Pilotarea acestui program are următoarea ipoteză: „Dacă vom crea pentru copii un spațiu de liniște și învățare în aer liber și vom organiza activități specifice outdoor, care relaxează copiii emoțional și psihic, pregătind organismul pentru efort intelectual sau relaxându-l după un efort, vom crea un echilibru energetic la nivel individual și de grup, în beneficiul învățării eficiente, vom reuși să găsim soluții la probleme similare, vom evita consecințele determinate de situații în care sunt încălcate regulile de conviețuire socială în comunitatea școlară”.

Modul în care un copil este ancorat în prezent și trăiește fiecare zi ar putea să-i umple viața, să i-o facă mai importantă. Atenția trebuie să se concentreze asupra unei singure activități și nu asupra mai multora în același timp. În aer liber, copiii se bucură de forma și culorile florilor, de ciripitul păsărilor, văd frumusețea unui copac, ascultă șuierul vântului, bâzâitul insectelor. Când mintea unui copil se concentrează asupra unor elemente din natură, stresul se va diminua și va apărea starea de bine.

Acest proiect oferă oportunități diferite de consolidare a cunoștințelor și exersare a deprinderilor. În „GRĂDINA DE RELAXARE, LINIȘTIRE ȘI ÎNVĂȚARE” am observat că nu au manifestat comportamente agresive, cu toate că unii copii deranjează uneori activitățile în sala de grupă. În  curtea grădiniței noastre, cu minim de  efort, multă imaginație, implicarea tuturor cadrelor didactice, a părinților dar și a copiilor am reușit să creăm un spaţiu de basm care să atragă copiii și să-i motiveze.

Toată suprafața a fost împărțită în patru zone: de învățare, de liniștire, de relaxare și pereții ne surprind, unde am folosit cât mai multe materiale naturale (pietre, nisip, bucăți de lemn, paie, scoici, etc.) dar și materiale reciclate. Preșcolarii au participat activ, interacționând cu ușurință cu materialele puse la dispoziție. Implicarea copiilor în sarcini care presupuneau să găsească obiecte de o anumită culoare în grădină, le-a dat ocazia să cerceteze întreaga grădină. Fiecare zonă a fost explorată și valorificată de către toți copiii din unitatea noastră, iar jocul, respectul și bucuria s-au întrepătruns.

AVANTAJELE DESFĂȘURĂRII ACTIVITĂȚII ÎN „GRĂDINA DE RELAXARE, LINIȘTIRE ȘI ÎNVĂȚARE”:

– elementele naturale pentru observare și pentru activități;

– spațiu mare pentru desfășurarea activităților;

– zona de liniștire unde pot merge copiii care au terminat activitatea sau nu mai doresc să o facă;

– un mediu plăcut, frumos care inspiră o stare de bine, bucurie;

– un mediu care le oferă copiilor oportunități de a fi creativi.

Vă doresc să vă bucurați de fiecare rază de soare, de fiecare frunză pe care o vedeți, de toate insectele care roiesc în jurul nostru și să vă încărcați de energie pozitivă!

Gîlcă Gabriela, Grădinița cu P.P. nr. 30, Galați